Βρωμιά, Αχτάρ και ένα μάτσο πληροφορίες αχταρμάς (sic)

Mε αφορμή την παράσταση Βρωμιά
Από τη Τζωρτζίνα Κακουδάκη
Είδα την Βρωμιά στο Φεστιβάλ Αθηνών μετά από 15 χρόνια μπορεί από την πρώτη της τότε στο Θεάτρο του Νέου Κόσμου.
Πάντα επίκαιρο το θέμα μου θύμησε μια αληθινή συνάντηση με τον Αχτάρ, που μου είπε ένα λάθος όνομα τότε, και τα λουλούδια που μου έδωσε πέθαναν σε μια μέρα.Από τότε που η στροφή της Αρδητού έγινε λεοφορειόδρομος, δεν τον ξαναείδα. Ή αν τον βλέπω δεν τον αναγνωρίζω πια.
Αχτάρ Αχεμάτ

Πλανόδιος Πωλητής Λουλουδιών από το Ρατζσάχι, Μπαγκλαντές
Συναντάω τον Αχτάρ κάθε απόγευμα στη στροφή του δρόμου προς το σπίτι μου. Άλλοτε πουλάει λουλούδια και άλλοτε χάρτες της Αθήνας. Είναι πάντα χαμογελαστός και ποτέ φορτικός ή αξιολύπητος. Σκέφτομαι ότι ώρες -ώρες μπορεί να είναι ωραίο να πουλάς λουλούδια μέσα στην άνοιξη απέναντι από την Ακρόπολη.
Πόσα χρόνια είσαι στην Ελλάδα;
7 χρόνια. Πριν ήμουν για τρία χρόνια στην Ιταλία. Εκεί όμως δεν μας άφηναν να δουλέψουμε στα φανάρια. Όχι μόνο στα φανάρια, γενικά δεν μας δίνανε δουλειά.
Τι δουλειά έκανες στο Μπαγκλαντές;
Ήμουν ηλεκτρολόγος και ράπτης. Αλλά δεν υπήρχε καθόλου δουλειά και στην οικογένεια είχα πολλά στόματα να ταΐσω. Ήρθα μόνος μου μετανάστης, η γυναίκα μου και τα παιδιά μου είναι στο Μπαγκλαντές.
Τα λουλούδια από που τα παίρνεις;
΄Εχει κάποιους προμηθευτές στα Κάτω Πατήσια. Πάω κάθε δύο μέρες και παίρνω πολλά λουλούδια σε μία μεγάλη τσάντα. Για κάθε μπουκέτο βγάζω 2 με 3 ευρώ. Αλλά όσα δεν πουλήσω τα πετάω όταν μαραθούν και στεναχωριέμαι . Είναι κρίμα να πετάς λουλούδια. Ειδικά όταν ασχολείσαι μαζί τους όλη μέρα.
Πώς τα συντηρείς;
Τα φρεσκάρω με νερό κάθε δύο ώρες. Το καλοκαίρι είναι δύσκολα τα πράγματα αλλά είναι μεγαλύτερη η κίνηση. ΄Ο,τι περισσεύει το βράδυ το πάω σπίτι. Πουλάνε και οι άλλοι στο σπίτι που μένω λουλούδια και καμιά φορά δεν μπορούμε να κοιμηθούμε από τη μυρωδιά τους. Ωραίο πράγμα όμως, έ;
Πόσα χρήματα μπορεί να βγάλεις στα φανάρια;
25 με 30 ευρώ συνήθως. Καθόμαστε 7 ώρες και είναι καλά, δεν μας διώχνουν ούτε η αστυνομία ούτε άλλοι παλιότεροι στην πιάτσα. Η δουλειά πάει καλά.
Άμα έρθω και εγώ εδώ να πουλάω λουλούδια θα με διώξετε;
Θα σου πούμε να πας αλλού. Αλλά που έχει άδεια πιάτσα θα στο πουν και από εκεί που αγοράζεις τα λουλούδια δεν είναι ανάγκη να έρθεις εδώ.
Ποιοι αγοράζουν λουλούδια; Σε ποια αυτοκίνητα επιλέγεις να πας;
Δεν είναι σίγουρο. Όλοι είναι πιθανόν να πάρουν. Πιο πολύ παίρνουν αυτοί που έχουν καινούργια αυτοκίνητα. Και κυρίως αργά το απόγευμα, είναι η καλύτερη ώρα.
Εκτός από το να πουλάς λουλούδια κάνεις και άλλη δουλειά;
Καθαρίζω τζάμια με ένα συνεργείο σε μαγαζιά Τις περιόδους που δουλεύω και τις δύο δουλειές η κούραση είναι μεγάλη. Αλλά τι να κάνω; Να κάθομαι σπίτι; Καλύτερα όλα αυτά μαζί να φύγω νωρίτερα στην πατρίδα.
Στην Αθήνα που μένεις;
Στην οδό Πειραιώς. Σε ένα υπόγειο μαζί με άλλους τέσσερις άντρες από το Μπαγκλαντές. Αλλά συναντιόμαστε μόνο για ύπνο.
Τι τρώτε εδώ; Ποιος μαγειρεύει;
Ρύζι. Όπως τρώγαμε και στην πατρίδα. Εδώ είναι πιο πολύ το φαγητό αλλά στην πατρίδα ήταν πιο νόστιμο. Εκεί όμως δεν μαγειρεύαμε εμείς.
Τι σου αρέσει στην Ελλάδα σε σχέση με το Μπαγκλαντές;
Όλα καλά είναι εδώ. Οι άνθρωποι είναι πιο καλοί από την Ιταλία, ο καιρός πιο ωραίος από το Μπαγκλαντές. Στην Ελλάδα η δουλειά είναι λιγότερη, τα πράγματα είναι πιο «μικρά» και τα λεφτά λιγότερα, αλλά δεν μας κυνηγάνε τόσο, ούτε οι αστυνομία ούτε οι άνθρωποι. Και δεν μας κοιτάνε σαν να μην έχουμε αξία.
Έχεις ασφάλεια;
Δεν έχουμε ένσημα στην Ελλάδα. Αλλά νέοι είμαστε, εγώ τώρα είμαι 34, άμα αρρωστήσω θα γυρίσω στο χωριό μου να γίνω καλά. Δύο χρόνια θα μείνω ακόμα στην Ελλάδα, μετά θα έχει μεγαλώσει ο γιός μου και θα μας αναλάβει αυτός.
Τι δουλειά θα κάνεις στο Μπαγκλαντές.
Δεν έχει δουλειά στο Μπαγκλαντές. Στέλνω λεφτά στην οικογένεια μου, πατέρα, αδέλφια και γυναίκα, να κάνουμε ένα σπίτι. Όταν γυρίσω θα κάθομαι ή θα δουλεύω στα χωράφια. Αλλά λίγο.