Making Space  in – between cultures Δημιουργώντας χωρο ανα-μεσα στους πολιτισμούς

 

ένα πρόγραμμα διεθνών ανταλλαγών νέων

Συνεργασία: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, το Liverpool Institute of Performing Arts και η Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών

2015 “Public Signal. Suppliant or deceased: an old dilemma of contemporary times”
(Δημόσιο Σήμα: Ικέτης ή εκλιπών: ένα παλιό δίλημμα του σύγχρονου κόσμου)
Αθήνα 1-5 Νοεμβρίου 2015
4η Διεθνής Ανταλλαγή Νέων

Η Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών, το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και τοLiverpool Institute of Performing Arts συνδιοργανώνουν από την 1η έως τις 5 Νοεμβρίου 2015 την τέταρτη διεθνή ανταλλαγή νέων στα πλαίσια του προγράμματος “Making Spaces In-between Cultures/ Δημιουργώντας χώρο ανά -μεσα στους Πολιτισμούς” με τίτλο “Public Signal. Suppliant or deceased: an old dilemma of contemporary times” (Δημόσιο Σήμα: Ικέτης ή εκλιπών: ένα παλιό δίλημμα του σύγχρονου κόσμου).

Η φετινή συνάντηση περιλαμβάνει ένα τριήμερο εργαστήριο με εμψυχωτές τον Brendon Burns, τηΤζωρτζίνα Κακουδάκη και την Ηρώ Ποταμούση βασισμένο σε δύο κείμενα της αρχαίας γραμματείας: Τον Επιτάφιο του Περικλή (Από το έργο Ιστορία του Θουκυδίδη) και τις Τρωάδες του Ευριπίδη, έργα που δίνουν αφορμή για μια δημόσια συζήτηση για την Πολιτεία, του θεσμούς και τη θέση των πολιτών και μη, μέσα σε αυτήν.

Την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2015, στις 5.00 μ.μ. οι εργασίες θα ολοκληρωθούν σε ένα βιωματικό εργαστήριο/παρουσίαση στην διαδρομή του Δημόσιου Σήματος με αφετηρία το αμφιθέατρο στον πεζόδρομο της Ερμού (στο σημείο Δίπυλο).

2014 “Floating Worlds – The boarders of European Identity: from the Aegean to the Atlantic, myth and reality”
(Επιπλέοντες Κόσμοι – Τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ταυτότητας: Από το Αιγαίο στον Ατλαντικό, Μύθοι και Πραγματικότητα)

Αθήνα 12-19 Νοεμβρίου 2014, 3η Διεθνής Ανταλλαγή Νέων

Το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, το Liverpool Institute of Performing Arts και η Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών συνδιοργανώνουν από τις 12 έως τις 19 Νοεμβρίου 2014 την τρίτη διεθνή ανταλλαγή νέων στα πλαίσια του προγράμματος “Making Spaces In-between Cultures/ Δημιουργώντας χώρο ανά -μεσα στους Πολιτισμούς” με τίτλο “Floating Worlds – The boarders of European Identity: from the Aegean to the Atlantic, myth and reality / Επιπλέοντες Κόσμοι – Τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ταυτότητας: Από το Αιγαίο στον Ατλαντικό, Μύθοι και Πραγματικότητα”.
Η φετινή συνάντηση ξεκίνησε με ένα τριήμερο εργαστήριο με εμψυχωτές τον Brendon Burns, τηΤζωρτζίνα Κακουδάκη και την Ηρώ Ποταμούση βασισμένο σε τρία κείμενα σχετιζόμενα με τις έννοιες του ταξιδιού, των συνόρων και της ταυτότητας: Το τέταρτο βιβλίο από “Τα ταξίδια του Γκιούλιβερ”, την Ραψωδία Ε’ της Οδύσσειας και την “Σιωπή των Σειρήνων” του Φ. Κάφκα.
Στα πλαίσια της ίδιας ανταλλαγής η ομάδα θα συνεργαστεί με την ομάδα INDRA Group Greece, μία θεατρική ομάδα μαθητών και αποφοίτων του ΓΕΛ Βάρης, μέλους του διεθνούς προγράμματος INDRA (Διεθνής Ανάπτυξη για την Συμφιλίωση μέσω των Τεχνών), που συντονίζει η Μπέττυ Γιαννούλη και εμψυχώνει η Ηρώ Ποταμούση.
  

Τη Δευτέρα 17 Νοεμβρίου η ανταλλαγή θα ολοκληρωθεί με τη συνεργασία των ομάδων σε ένα βιωματικό εργαστήριο πάνω στα ίδια θέματα στο γυάλινο κτίριο της παραλίας της Βάρκιζας με τη στήριξη του Δήμου Βούλας Βάρης Βουλιαγμένης. Το εργαστήριο θα καταλήξει σε μια δράση θεάτρου δρόμου στον πεζόδρομο της παραλίας της Βάρκιζας.

2013 ” Μανιτάρια στην Πόλη: εξερευνώντας την πόλη που ζω και αυτήν που θα ήθελα να ζω”
Η ανταλλαγή πραγματοποιήθηκε 15/11/2013 -20/11/2013
Το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, το Liverpool Institute of Performing Arts και η Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών συνδιοργάνωσαν τον Νοέμβριο 2013 τη δεύτερη διεθνή ανταλλαγή νέων (το 2012 είχαν παρουσιάσει μια κοινή δράση στο Συνέδριο του Δικτύου), η οποία ξεκίνησε με ένα τριήμερο εργαστήριο με εμψυχωτές τον Brendon Burns, τη Τζωρτζίνα Κακουδάκη και την Ηρώ Ποταμούση και ολοκληρώθηκε με έναν μεσημεριανό θεατρικό περίπατο στο κέντρο της Αθήνας, ως κλείσιμο του κοινού εργαστηρίου, με τίτλο «Μια βόλτα στην Αθήνα- μια site specific performance». Στα πλαίσια της ίδιας ανταλλαγής η ομάδα συνεργάστηκε με το Καλλιτεχνικό Γυνμάσιο του Γέρακα, και συγκεκριμένα με την Α΄ Γυμνασίου, στο πλαίσιο της πειραματικής διδασκαλίας της λογοτεχνίας και έκανε ένα κοινό βιωματικό εργαστήριο, με τη συμβολή της φιλογόγου του σχολείου Αλεξάνδρας Βασιλοπούλου. Η ομάδες εμπνεύστηκαν και δραατοποίησαν το κείμενο του Ιτάλο Καλβίνο Η πόλη με τα Μανιτάρια που βρίσκεται στο βιβλίο Λογοτεχνίας της Α Γυμνασίου, με στόχο να μοιραστούν τις εμπειρίες για την πόλη που ζούμε και την πόλη που θα θέλαμε να ζούμε.

2012 “Χτίζοντας δεσμούς Αλληλεγγύης”
Η ανταλλαγή πραγματοποιήθηκε 21/11/2012 – 25/11/2012
Το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, το Liverpool Institute of Performing Arts και η Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών συνδιοργάνωσαν τον Νοέμβριο 2012 την πρώτη διεθνή ανταλλαγή νέων η οποία ξεκίνησε με ένα τριήμερο εργαστήριο με εμψυχωτές τον Brendon Burns και τη Τζωρτζίνα Κακουδάκη και ολοκληρώθηκε με μια κοινή παρουσίαση στις 24/11/2012 αποτέλεσμα του κοινού εργαστηρίου όπου οι φοιτητές εξερεύνησαν την δημιουργική σχέση του ονείρου και της επιχειρηματολογίας μέσα από μονταρισμένες σκηνές αυτοσχεδιασμού και κειμένου, με τίτλο «Χτίζοντας δεσμούς Αλληλεγγύης» στα πλαίσια της 7ης Διεθνούς Συνδιάσκεψης “Θέατρο & Εκπαίδευση: Δεσμοί Αλληλεγγύης” που διοργάνωσε το Πανελλήνιο Δίκτυο για το θέατρο στην Εκπαίδευση.